Antika ve Sanat Eseri Benzeri Varlıkların Değerlemesi

Antika ve Sanat Eseri Değerlemesinin Kapsamına Hangi Tür Varlıklar Girer?

Antika ve tarihi eser değerlemesinin kapsamına; sanat eserleri & antikalar, değerli eşyalar, güzel sanatlar ve dekoratif eserler, tablolar, değerli taşlar ve mücevherler, koleksiyon ürünleri, halılar, demirbaşlar ve mobilyalar giriyor.

Antika ve Sanat Eseri Değerlemesi Hangi Amaçlara Yönelik Olarak Yapılır?

Bu tür varlıkların değerlemesi genelde aşağıdaki amaçlarda ortaya çıkıyor:

• Sigortalama çalışmaları
• Yangın, su baskını veya diğer sebeplerden kaynaklanan hasar veya kayıp durumları
• Vergilendirme
• Koleksiyon oluşturma, atadan kalma eserlerin değerlemesi
• Müze kurmak ve buna uygun muhteviyat toplama
• Finansal Raporlama
• Ticari işlemler
• Dolandırıcılık iddiaları dahil mahkeme süreçleri
• Miras, veraset ve boşanma süreçleri
• İşletmenin tasfiyesi ve iflası
• Yatırım veya kişisel tüketim için mülk edinme veya elden çıkarma konusunda tavsiye
• Kredi teminatı
• Envanter değerlemesi

Antika ve Sanat Eseri Benzeri Varlıkların Değerlemesinde Nelere Dikkat Ediliyor?

Bu tür varlıkların değerlemesinde, belirli bir varlığın alınıp satılabileceği farklı pazarlar olduğunu ve her birinin kendi satış verilerini oluşturabileceği dikkate alınmalıdır.
Özellikle, bir varlığın toptan alışverişte, perakende alışverişte veya açık artırmada satışı gerçekleşirken farklı değerler ortaya çıkabilir. Değerlemeyi gerçekleştirirken, değerlemesi yapılan varlığa ve yapılan değerlemenin amacına uygun olarak ilgili piyasayı belirlemeli ve analiz edilmelidir.
Antika ve sanat eseri benzeri varlık grupları genellikle koleksiyon halinde tutulur. Değerlemeyi gerçekleştirirken, varlıkları toplu olarak elde tutmanın değerleme üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını değerlendirmesi ve buna göre tavsiyede bulunması gerekmektedir.
Bu tür kişisel mülklerin değerlemesi yapılırken, geçmiş satış verilerinin güvenilirlik derecesi sınırlı olabiliyor ve her zaman için kullanılan verilerin güvenilirliğinin teyit edilmesi ve kullanılan bilgi kaynaklarını belgelenmesi gerekiyor. Özellikle online platformlardan ve internet kaynaklarından elde edilen bilgileri kullanırken dikkat edilmesinde fayda bulunuyor.
Ender rastlanan ve özel uzmanlık gerektiren varlık türlerinde ise bu alanda uzmanlaşmış bilgi ve deneyim sahibi bilirkişilerden destek alıyoruz.
Eserin yaratıcısı olan sanatçı, kullanılan malzeme ve araçlar, boyutu, kökeni, stili, yaşı, menşei, tarihi, durumu, fiziksel kondisyonu, adli muayene durumu ve sergi geçmişi benzeri karakteristik özelleri eserin değeri üzerinde belirleyici temel unsurlardır.

Bu Tür Varlıkların Değerlemesinde Hangi Yöntemleri Kullanıyorsunuz?

Uluslararası Değerleme Standartlarına uygun biçimde (UDES), gayrimenkul ve makine değerlemesinde başvurulan yöntemler antika ve sanat eseri benzeri varlıkların değerlemesinde de kullanılıyor.

Sanat piyasasında oluşan fiyatlama & özel fiyatlama
Piyasa yaklaşımı (emsal karşılaştırma yöntemi)
Gelir yaklaşımı
Maliyet yaklaşımı metotlarını baz alarak değerleme yapıyoruz.

Benzer İçerikler

Gayrimenkul Değerleme Nedir?

Gayrimenkul Değerleme Nedir?

Gayrimenkul değerleme süreci, bir mülkün, mülk projesinin ya da bir gayrimenkule bağlı hak ve yararların, belli bir yasa ve yönetmelikler doğrultusunda, mülke en uygun değerleme

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim