Bir gayrimenkulün mali değerinin ve diğer özelliklerinin resmi makamlara iletilmesi adına kullanılan bir tür belge olan emlak beyannamesinin, gayrimenkul satışı ya da miras ve bağışlama gibi durumlarda doldurulması ve gerekli kurumlara iletilmesi gerekir. Emlak beyannamesi ile ilgili bilinmesi gereken pek çok husus bulunur. Her yeni gayrimenkul için ayrı beyanname verilmesi bunlar arasında yer alır.
Emlak Beyannamesi Nedir?
Emlak beyannamesi, gayrimenkul sahibini resmi olarak raporlayan bir tür belgedir. Gayrimenkullerin vergilendirilmesi sürecinde kullanılmak için hazırlanan beyanname, kişinin elindeki gayrimenkul için ne kadar vergi ödeme yapması gerektiğini belirler.
Emlak beyannamesinin çeşitli fonksiyonları bulunur. Bu fonksiyonlar şu şekilde sıralanabilir:
- Taşınmaz mal sahibinin sahip olduğu mülklerle ilgili güncel bilgiler elde edilmesini olanaklı kılar.
- Taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi miktarının belirlenmesini sağlar.
- Taşınmaz malların resmi kayıtlara geçmesine destek olur.
Bu ve bunun gibi işlevler, emlak beyannamesinin neden önemli olduğunun anlaşılmasına da katkıda bulunur.
Önce Tapu Sonra Beyanname
Eğer bir taşınmaza ait tapu alınırsa satın alım yılının sonuna kadar emlak beyannamesi verilmesi gerekir. Bu noktada süre aşımı yaşanmaması oldukça önemlidir. Eğer emlak beyanname verme süresinde gecikme meydana gelirse bu durumda çeşitli cezai yükümlülükler ortaya çıkabilir.
Her Yeni Gayrimenkul için Ayrı Beyanname Verilmeli
Her yeni gayrimenkul için ayrı bir beyanname vermeye özen gösterilmelidir. Aynı yıl içinde birden taşınmaza sahip olan vatandaşın emlak beyanname işlemlerini her gayrimenkul için yapmaması, çeşitli cezai yükümlülüklerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Her gayrimenkul için özel olarak hesaplama yapılması gerekir.
Emlak Beyannamesi Nasıl Verilir?
Emlak beyannamesi her gayrimenkul adına bir kereye mahsus olacak şekilde verilir. Taşınmazın bağlı olduğu belediyelerin emlakla ilgili birimlerine beyanname verme işlemi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra online bir şekilde beyanname verilmesi de olanaklıdır. Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden işlemlerinizi son derece kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet’i kullanarak da beyanname işlemlerinizi tamamlamanız olanaklıdır.
Emlak Beyannamesi için Gerekli Evraklar
Emlak beyannamesi için çeşitli belgeler sizden istenir. Bu belgeleri eksiksiz bir şekilde temin etmeniz önemlidir. Emlak beyannamesi için gerekli evraklar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Gayrimenkul sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi
- Tapu fotokopisi
- Binanın bulunduğu adres
- Yapı ruhsatı
- Binalar için yapı kullanım izninin fotokopisi
- Beyanda bulunacak kişinin vergi numarası, ikamet adresi, telefon numarası
Belgelerde değişiklikler olabildiği için beyanname öncesinde talep edilen belgeleri tekrar kontrol etmek faydalı olacaktır.
Emlak Beyannamesi Cezası
Emlak beyannamesinin zamanında verilmemesi çeşitli cezai işlemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Gayrimenkul değerleme çalışmaları gerçekleştirilmesinden sonra tapunuza ulaşmanızın ardından ilgili dönem içinde beyanname vermeniz son derece önemlidir. Tapu alımını takip eden dönemde içinde bulunulan senenin sonuna kadar beyanname verme işlemleri tamamlanmalıdır. Zamanında beyanname verilmemesi durumunda elde edilen vergi rakamının 1 katı kadar cezanın ibraz edildiğini belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra ilgili cezaya ek olarak aylık yüzde 1,4 oranında gecikme faizi uygulanır.
Emlak Beyannamesi Geçerlilik Süresi
Taşınmazın satın alındığı yıla ait beyanname verilmelidir. İlgili dönemde yılın son gününe kadar beyanname verilebilir.
Miras Kalan Gayrimenkul için Emlak Beyannamesi Verilir mi?
Veraset ilamı sonrasında üç ay içerisinde mirasçının beyanname vermesi gerekir. 1983 yılından önce miras yoluyla elde edilen gayrimenkullerde rayiç bedelle beyanname verilmesi son derece önemlidir. Bununla birlikte 1983 yılından sonra miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde ise vefat yılına ait emlak vergisine esas olan bedel ile beyan işlemi gerçekleştirilmelidir.