Endüstriyel Otomasyon

Endüstriyel Otomasyon Nedir?

Günümüz fabrikalarında ve atölyelerinde endüstriyel otomasyon her yerdedir ve otomasyonsuz bir üretim hattı hayal etmek zordur. Endüstriyel otomasyon, geçmişte manuel olarak yapılan görevleri gerçekleştirmek için bilgisayar yazılımı ve robotlar gibi kontrol sistemlerini ve ekipmanlarını kullanır. Bu sistemler, endüstriyel ekipmanı otomatik olarak çalıştırarak, gerekli operatör müdahalesi ve gözetim düzeyini önemli ölçüde azaltır. Otomasyon sistemleri tipik olarak, gerçek zamanlı verilere dayalı olarak istenen değerleri karşılamak için çalışma koşullarını otomatik olarak ayarlayan geri bildirim döngülerinden ve duyusal programlardan oluşur. Endüstriyel otomasyonda kullanılan teknolojiler, özellikle Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ile üretimin dijitalleşmesi nedeniyle son yıllarda önemli ölçüde ilerledi ve şirketlere otomasyon çözümlerinden yararlanmaları için giderek daha fazla fırsat sunuyor.

Endüstriyel Otomasyon Türleri Nelerdir?

Endüstriyel otomasyon, ürünlerin üretimine ve servisine yardımcı olmak için bilgisayarlar veya robotlar gibi kontrol sistemlerinin ve bilgi teknolojilerinin kullanılmasıdır. Tipik olarak bu, üreticiye minimum maliyetle bir üretim ortamında verimli işlemleri koordine etmek için sensörler ve yazılım kullanmayı içerir. Bu otomasyon, bir montaj hattında tutarlılık ve kalitenin yanı sıra gelişmiş üretkenlik sağlar.

4 Otomasyon Türü Nedir?

Doğrudan otomasyon, Programlanabilir Mantık Denetleyicisi (PLC) otomasyonu, Proses kontrol sistemi, İnsan Makine Arayüzü (HMI).

Direk Otomasyon Nedir?

Doğrudan otomasyon, talimatlarını göndermek için herhangi bir aracı cihaz gerektirmez; bir motor, armatürü tarafından üretilen bir elektrik sinyalini kullanarak bir dizi valfi açabilir veya kapatabilir. Diğer otomasyon türlerinin talimatlarını bir cihazdan diğerine iletme ihtiyacı vardır.

PLC Nedir?

Programlanabilir Mantık Denetleyicisi (programlanabilir bir denetleyici), elektromekanik süreçleri otomatikleştirmek için kullanılan endüstriyel bir dijital bilgisayar, dağıtılmış denetim sistemi (DCS) veya gömülü denetleyicidir.

PLC OTOMASYON NEDİR?

PLC’ler, insan-makine arayüzü veya Ethernet, Profibus ve Foundation Fieldbus H1/HSE gibi çeşitli arayüz protokolleri olabilen bir kullanıcı arayüzü aracılığıyla belirli görevler için programlanmıştır. PLC’ler, farklı endüstriler için geniş bir uygulama alanına sahiptir. PLC’ler, makinenize veya fabrika hattınıza mantıksal programlama komutları gönderecek şekilde programlanmıştır.

Proses Kontrol Sistemi Nedir?

Proses kontrol sistemi (PCS), “kapalı döngü” otomasyonunun bir örneğidir. PCS’nin kodu, sensörlerinden gelen sonuçları izler ve gerektiğinde aktüatörlerine sinyaller gönderir, böylece girişlerindeki herhangi bir değişiklik, çıkışlarında karşılık gelen bir değişikliğe neden olur. İşlem, istenen ayar noktasında tutulur. PCS’ler tipik olarak çevrimiçi olarak bulunur, yani ilgili süreçlerini sürekli olarak izlerler ve gerektiğinde süreç kontrol değişkenlerinde artımlı ayarlamalar yaparlar.

İnsan-Makine Arayüzü Nedir?

Endüstriyel bir uygulamada, insan-makine arayüzleri (HMI’ler) tipik olarak programlanabilir mantık denetleyicileri (PLC) cihazlarıdır. HMI’lara bazen “denetimsel kontrol ve veri toplama” sistemleri denir, ancak birçok HMI cihazı artık bir toplama alt sistemi aracılığıyla veri toplamaz veya işlemez.

Otomasyon Sektör İçin Neden İyidir?

Endüstriyel süreçler, özellikle uzun mesafeler kat etmeyi veya tehlikeli ortamlara girmeyi gerektiriyorsa, genellikle tehlikelidir ve izlenmesi zordur. Bu nedenle, şirketler güvenliği, verimliliği ve üretkenliği artırmak için giderek daha fazla otomatik çözümlere yöneliyor.

Otomasyon Sektörde Nasıl Kullanılır?

Bugün otomasyon sistemlerinden çeşitli şekillerde yararlanıyoruz: artan güvenlik, rahatlık ve üretkenlik. En yaygın örneklerden bazıları şunlardır:

Endüstriyel üretim: otomatikleştirilmiş bir üretim hattı hataları azaltabilir, tutarlı kaliteli ürünler sağlayabilir ve daha hızlı teslimat için müşteri taleplerini karşılayabilir.

Petrol ve gaz: uzaktan izleme sistemleri, operatörlerin dünya çapındaki petrol kuleleri ve üretim tesislerindeki verileri yakından izlemesine olanak tanır. Bu, yangın veya kimyasal sızıntılar gibi tehlikeli durumlardan kaçınmalarını sağlar. Otomasyon ayrıca, kuyu seviyelerinin ölçülmesinde artan doğruluk ve potansiyel hasat fırsatlarının belirlenmesinde azaltılmış süre sağlar.

Robotik: robotlar, tehlikeli maddelerin taşınması veya radyoaktif bir ortamda ekipmanın incelenmesi gibi aksi takdirde insanlar için son derece tehlikeli olabilecek bir dizi manuel görevi yerine getirebilir.

Tedarik zinciri yönetimi: veri bağlantılı sırt çantaları, çalışanların hareket halindeyken ölçümler ve ürün okumaları gibi bilgileri toplamasını sağlar. Bunu envanter listelerinin gerçek zamanlı güncellemeleriyle birleştirin ve verimliliği artırmak ve stok sıkıntısı riskini azaltmak için güçlü bir araca sahip olursunuz.

Denge Değerleme otomasyon sektöründe otomasyon cihazlarınızın değerini hesaplamanıza ve yatırım gibi konularda danışmanlık almanıza yardımcı olmak için uzman kadrosu ile hazır. Siz de otomasyon cihazlarınızın değerini öğrenmek için hemen Denge Değerleme ile iletişime geçin.

Benzer İçerikler

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi

Türkiye’de Rüzgar Enerjisi

Türkiye’de rüzgâr enerjisi sektörü, 2005 yılında faaliyete geçirilen Yenilenebilir Enerji Kanunu ile hızla gelişim göstermeye başlamıştır. Devlet, 2035 yılına kadar 30 GW kurulu rüzgâr gücü

İncele
I-REC Sertifikası Nedir

I-REC Sertifikası Alım ve Satım Süreçleri

I-REC Sertifikası, uluslararası alanda geçerliliği olan bir sertifikadır. International Renewable Energy Certificate şeklinde açılımı olan bu sertifika; enerji üretimi alanında faaliyet gösteren santrallerin elektrik üretim

İncele

Rüzgar Enerjisi (RES) Nedir?

Rüzgar enerjisi, güneş kaynaklı yenilenebilir bir enerji türüdür. Güvenilir rüzgar verileri, bir bölgedeki rüzgar enerjisi potansiyelinin belirlenebilmesini olanaklı hale getirir. Rüzgar enerjisi, güneş kaynaklı yenilenebilir

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim