Üretim planlaması, belirli bir ürün veya hizmetin tasarımı ve üretimi için kılavuz oluşturma eylemidir. Üretim planlaması, bir kuruluşun üretim sürecini mümkün olduğunca verimli hale getirmesine yardımcı olur, üretim süreçlerini optimize etmek için ortaya çıkmıştır ve günümüzde genel mantığı, çeşitli şekillerde yazılım tasarımı, üretimi ve teslimatına kadar uzanmaktadır.
Üretim Planlaması Neden Önemlidir?
Üretim planlaması, müşterilerin ve kuruluşların ihtiyaçlarına göre verimli bir üretim süreci oluşturduğu için önemlidir. Hem müşteriye bağlı süreçleri (örneğin teslimat tarihlerine bağlılık) hem de müşteriden bağımsız süreçleri (örneğin üretim geçiş süreleri) optimize eder. Üretim planı sipariş, tamamlama ve teslimatı içerir. Tedarik süresinin tanımı, şirkete ve gereken üretim planlamasının türüne bağlı olarak biraz değişir. Örneğin, tedarik zinciri yönetiminde tedarik süresi, tedarikçilerden ürünlerin sevkiyatı için geçen süreyi içerir. Bu, malzeme ihtiyaç planlamasını (MRP) düzgün bir şekilde gerçekleştirmek için üretim operasyonlarının parçaların ne zaman geldiğini bilmesi gerektiğinden dahil edilmiştir. Bu, özellikle sıkı üretim kısıtlamaları veya tam zamanında (JIT) üretim için önemlidir.
Üretim Planlama Süreci
Üretim planlama süreci aşağıdaki adımları içerir:
Ürün talebini tahmin edin : Bu, belirli bir zaman diliminde kaç ürünün üretilmesi gerektiğine dair kaba bir taslak verecektir. Bu tahmin, geçmiş üretim eğilimlerinin analizini pazardaki potansiyel olarak ilgili yeni eğilimlerle birleştirerek oluşturulur.
Üretim seçeneklerini tartın : Bu, eldeki kaynakların muhasebeleştirilmesini ve öngörülen talep tahminlerine dayalı olarak bunları en etkin şekilde kullanmanın yollarını keşfetmeyi içerir.
En verimli seçeneği seçin : En az maliyetli ve zaman açısından en verimli kaynakların kullanımı seçilmelidir.
İzleme ve değerlendirme : Plan yürütülürken, şirketler, plana göre ne olması gerektiğine kıyasla neler olduğunu izler ve bu ikisinin ne kadar iyi uyuştuğunu değerlendirir.
Planı ayarla – Bu, gelecekteki üretim planlarının müşteri hedeflerini daha verimli bir şekilde karşılaması ve uygulamada daha başarılı olması için planı değiştirmeyi içerir.
Üretim Planlama Türleri
Üretim sürecinin çeşitli noktalarına odaklanan birçok üretim planlaması türü vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Ana üretim çizelgesi (MPS) : Bunlar, belirli bir zaman diliminde üretilecek olan bireysel, belirli mallar için çizelgelerdir. Genellikle yazılım tarafından oluşturulur ve daha sonra kullanıcılar tarafından ayarlanır.
Malzeme ihtiyaç planlaması : MRP, üretim planlama, çizelgeleme ve envanter kontrolü için kullanılan bir sistemdir. MRP, hammaddelerin mevcudiyetini sağlar, kurum içinde mümkün olan en düşük malzeme ve ürün seviyelerini korur ve üretim ve satın alma faaliyetlerini planlar. Genellikle bir dereceye kadar yazılım tarafından otomatikleştirilir, ancak tamamen manuel olarak da gerçekleştirilebilir.
Kapasite planlaması : Bu, bir organizasyonun değişen talepleri karşılamak için hangi kapasiteye sahip olduğunu belirleme sürecidir.
İş akışı planlaması : Bu, bir çalışan veya çalışan grubu tarafından gerçekleştirilen bir dizi işlemin planlanmasıdır.
Üretim planlama mantığını, üretim dışındaki alanlara veya tamamlayıcı alanlara uygulayan çeşitli planlama türleri de vardır. Örneğin, insan kaynakları planlaması, bir şirketin işe alma ve yetenek taleplerini karşılamasını sağlayan süreçleri optimize etmeyi içerir.
Kurumsal kaynak planlaması (ERP) : Bu, ana iş süreçlerinin genellikle yazılım kullanımı yoluyla tek bir birleşik sisteme entegrasyonudur.
Satış ve operasyon planlaması (S&OP) : Bu, bir üreticinin arzını mevcut taleple daha doğru bir şekilde eşleştirme sürecidir.
Üretim Çizelgeleme
Üretim çizelgeleme, üretim kontrolü gibidir. Üretim çizelgeleme, mevcut kaynakların üretim süreçlerine ve olaylara tahsis edilmesidir. Esasen, onlar için oluşturulan üretim planlarına fiili kaynakları tahsis edersiniz. Planlama, tesislerin ve kaynakların, insan kaynaklarının, malzeme tedariğinin ve süreçlerin kullanımını planlamak için kullanılır. Bir üretim planı oluşturmak zaman alır. Üretim programı nihai olarak müşteri talebini karşılamak için tasarlanmıştır. Üretim planlamasının amacı, mümkün olan en verimli üretim planını geliştirmektir.
Üretim planlamasına karşı üretim kontrolü
Üretim planlaması, üretim kontrolü ve üretim çizelgeleme çoğu zaman birbiriyle karıştırılmaktadır. Ancak, bu terimleri ayırt etmek önemlidir. Üretim planlaması, genel planlama sürecinin bir parçasıdır. Büyük ölçüde üretim programlarıyla ilgilidir. Üretim kontrolü ise başarılı bir planlama ve çizelgeleme sonucunda gerçekleşir. Bu, özellikle tüm hareketli parçaları net bir şekilde görebileceğiniz üretim süreci üzerinde tam kontrole sahip olduğunuzda geçerlidir.
Üretim Planlaması İçin Kullanabileceğim Bazı Araçlar Nelerdir?
Bazı üretim planlama araçları, operasyonunuzun ölçeğine bağlı olarak diğerlerinden daha uygundur. Daha küçük üreticiler bu aktiviteyi daha geleneksel bir şekilde (kalem ve kağıt gibi) yapabilirler. Ancak, bu herhangi bir iş için riskli olabilir. Bu belgelerin hasar görmesi veya kaybolması durumunda tüm plan kaybolacaktır. Sadece bu değil, üretim planlaması da karmaşıktır, bu yüzden bazı şirketler bunun yerine her durumda bir adım olan bir elektronik tablo kullanabilir. Ancak, bu yaklaşımın kendi eksiklikleri vardır. Elektronik tablolar, üretim planlaması için özel olarak tasarlanmamıştır. Geniş işlevselliğe sahiptirler ve genellikle sadece bir alandır. Bir tuval olarak başlarsınız. Bu, istenen sonuçları elde etmek için oldukça deneyimli olmanız gerektiği anlamına gelir. Özel MRP yazılımının kullanılması, üretim planlama verilerini kaydetmek için özel özelliklere ve belirlenmiş alanlara sahip olduğundan, muhtemelen üreticiler için daha iyi çalışacaktır. Ancak, bu tür sistemlerin sunduğu dönüştürücü sonuçlar için yatırımınız buna değecektir.
Üretim Planlamasının Tarihi
Modern üretim planlamasının kökleri 19. yüzyılın ilk yarısındadır. Kontrolördeki iç planlamayı bilme ihtiyacından ortaya çıktı. Demiryolları, tekstil fabrikaları ve diğer fabrikalar gibi kuruluşlar, üretimle ilgili birçok süreci kontrol etmek için iç yönetişim çerçevelerine ihtiyaç duyuyordu. Temel ürün veya hizmetinizi ölçekte ilk olarak teslim eden planları basitti. Fabrikalar nispeten küçüktü ve büyük partiler halinde sınırlı sayıda ürün üretti. Fabrika ustaları kendi alanlarında teknik uzmanlardı ve bazen üretim siparişlerinin bir listesi ve tam olarak teslim edilecekleri tarih de dahil olmak üzere tüm planlama ve çizelgeleme ile ilgilenirdi. Üretim hattı ve genel üretim çabası daha büyük ve daha karmaşıktı.20. yüzyılın başında, planlama sadece siparişlerin yerine getirilmesine değil, aynı zamanda üretim sürecinin mümkün olan en sorunsuz akışını mümkün olan en düşük üretim maliyetleriyle elde etmek için gerekli süreçleri optimize etmeye odaklandı. üretim yöntemleri ve üretim tarzı değiştikçe değişmiştir. Çevreleyen teknoloji, üretim içinde ve çevresinde daha hassas iletişim ve kontrol ile gelişti. Ürünlerin kendileri ve müşteri beklentileri de iyileşti. Günümüzde şirketler, üretim planları oluştururken dikkate almaları gereken her zamankinden daha fazla bilgiye sahipler.