Emlak Beyan değeri, emlak vergisi dahilinde belediyelere beyan edilmiş olan beyannameleri ifade eder. Beyan değeri, kayıtlı değer olarak da bilinir. Emlak beyannamesi bir değeri ifade eder ve bununla beraber kayıt değer şeklinde de ifade edilir. Emlak beyannamesi, gayrimenkul sahiplerinin atlamaması gereken mühim hususların başında yer almaktadır. Kanuna göre de bildirim dönemleri içerisinde gayrimenkul sahibinin ya da hisse sahibinin belediyelere verdikleri emlak bildirimlerinde yazan değeri ifade etmektedir.
Satış Değeri ile Beyan Değeri Arasındaki Farklar
Türkiye’de Gayrimenkul Alım Sürecinde Değer Beyanı Beyan edilen konut değeri ile satış fiyatı arasındaki farkın temel nedeni Türkiye’deki emlak vergilendirme sistemidir. Vergi tutarları, Türkiye’de gayrimenkullerin beyan edilen satış değerinden hesaplanmaktadır. Dolayısıyla, daha düşük bir satış tutarı beyan etmek, alıcıların ödediği vergileri azaltır.
Bir inşaat firmasından mülk satın aldığınızda onlar da kazançlarından vergi öderler. Bu gibi durumlarda, şirketler daha düşük bir satış fiyatı beyan etmeye de isteklidir. Bu, özellikle ticari mülk satış değeri için geçerlidir. Ticari mülkler için diğer işletme vergilerinin yanı sıra %18 katma değer vergisi ödenmelidir. Bu nedenle inşaat şirketleri alıcılara çok daha düşük fatura vermeyi tercih ediyor.
Emlak Beyan Değeri Yükseltme
Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan edilmesi mümkündür. Bu durumda, zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar.
Gelir ya da kurumlar vergisi yönünden de yine pişmanlık dilekçesi ile beyanda bulunularak, ileride gelebilecek vergi ve cezadan kurtulmak mümkün.
Vergide zamanaşımı süresi beş yıl. Maliye bu süre içinde, gayrimenkul alıp-satanların her an kapınızı çalabilir. Huzursuz olmak ve cezalı vergi ödemek istemeyenlerin, pişmanlıkla beyanda bulunmaları, en sağlıklı yol olarak gözüküyor.
Emlak Beyan Değeri Nasıl Hesaplanır
Emlak beyan edildikten sonra belediyeye ödenen rakam emlak vergisidir. Emlak beyan değeri nasıl hesaplanır sorusu, gayrimenkulün bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir.
Emlak Beyan Değeri belirlenecek semtte bulunan 3 gayrimenkulün rayiç bedelleri toplanır,
İlgili konutların metrekareleri toplanır,
Toplam rayiç bedel, toplam metrekareye bölünür,
Çıkan sonuç, Emlak Beyan Değeri belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç da metrekare başına çıkan Emlak Beyan Değeri ifade eder.
Emlak Beyan Değeri Öğrenme
Öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/belediye-listesi linkine tıklayarak e-devlet sayfasına girin. Burada bağlı bulunduğunuz belediyenin listesini bularak rayiç bedel sorgulamasını yapabilirsiniz. Belediyeye ait sayfada rayiç bedel sorgulaması yapmak için sizden istenen bilgiler malın bulunduğu
– Mahalle Adı
– Cadde/Sokak Adı
– Yıl
Bu bilgileri girdikten sonra sorgula butonuna basarak Emlak Beyan Değerini öğrenebilirsiniz.