2022’de İstanbul’da Kira Artışları Ne Olacak?
Muazzam enflasyon rakamlarından sonra, birçok ev sahibi ve kiracı, artış konusunu giderek daha fazla merak ediyor. Bu konuda kiracılar 2.000 TL kira bedeli için en fazla 2.400 TL ödemek zorunda kalabilirler. Öte yandan, ev sahipleri kirayı azami oranlarda %19,60 oranında artırabiliyor. Kira artış oranı TÜFE’nin on iki aylık ortalamasına göre belirlenir.
Kira Artış Oranı Nedir?
Kira artış oranı, kiralık mülkün kira bedelinin belirli aralıklarla belirli bir oranda artmasıdır. Enflasyon rakamlarına göre kira artışları adildir. Aylık ödeme miktarındaki artış, kiralık mülkler için yılda bir kez gerçekleşir. on iki aylık ortalamaya göre kira artış oranı yüzde 19,60 oldu.
TÜFE Nedir?
Tüketici fiyat endeksi veya yaygın olarak kullanıldığı şekliyle TÜFE, tipik bir tüketici tarafından satın alınan belirli bir mal ve hizmet grubunun ortalama fiyat değişikliklerinin bir ölçüsüdür. Enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır.
Kira Artış Oranı Ne Kadar?
Enflasyon rakamlarının açıklanması sonucunda Ocak ayı ve Ocak 2022 sonrası kira artış oranları belirlendi.Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Ocak ayı 12 aylık ortalamasına göre kira artış oranı yüzde 19,60 oldu. Bir önceki aya göre yüzde 13, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 36,08, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36,08 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,60 artış yaşandı.
Sözleşmede Kira Artışı Maddesi Yok ise Ne Yapılmalıdır?
Türk Borçlar Kanunu’na göre, kira sözleşmesinde herhangi bir kira artış oranı yoksa, ev sahibi olası kira artışını en az 30 gün önceden kiracıya bildirmek zorundadır ve kiracının kabul etmesi halinde hüküm kurulacaktır.
Mayıs 2022 Kira Artış Oranı Ne Kadar Oldu?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) rakamlarını açıkladı. Buna göre, TÜFE’de nisanda bir önceki aya göre yüzde 7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış gerçekleşti.
Dairelerin Kira Değeri Nasıl Hesaplanır?
Bir dairenin kira bedeli, bu dairenin fiyatının 180 üzerinden 1’i veya 200’de 1’i alınarak hesaplanır. Örneğin dairenin fiyatı 300 bin TL ise bu dairenin ortalama kirası 1500 TL olacaktır.
Kira Artışı Nasıl Yapılır?
Devam eden bir kiralamada kira nasıl artırılır; Kiralamada artış oranının belirtilip belirtilmediğini, kiranın kaç yıl sürdüğünü ve artışın gerçekleştiği ayda hangi enflasyon oranlarının açıklanacağını belirleyecektir. Kiraya girdikten sonra taraflar belirleme hakkına sahiptir. Kira bedeli her yıl ne kadar artacak. Ancak Türk Borçlar Kanununun 344. maddesi bu konuda işyeri kiralarına bir sınırlama getirmektedir. Tarafların yenilenen kiralama dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin sözleşmeleri, on iki aylık ortalamalara göre bir önceki kiralama yılının tüketici fiyat endeksi değişim oranını geçmediği sürece geçerlidir. Bu kural, bir yıldan uzun süreli kiralama sözleşmeleri için de geçerlidir. Türk Borçlar Kanunu m.344/1 artış oranı belirtilmemişse TÜFE’yi geçmeyecek bir oran kararlaştırılır. Kanun, kiracıları ev sahiplerinden korusa da, bazı durumlarda ev sahiplerinin zarar görmesini önlemeye çalışır.
Kiraya Veren İstediği Zammı Alamadığı İçin Kiracıyı Tahliye Edebilir mi?
Kanun, kiraya verenin kiralık ev veya işyerinin tahliyesini talep edebileceği durumları tanımlar. Kiracının kira bedelini belirli sürelerde ödememiş olması, kiracının yazılı olarak tahliye taahhüdünde bulunmasına rağmen tahliye etmemesi, kira sözleşmesinin 10 yıldan fazla süreyle uzamış olması, kiraya verenin kiralanana gereksinimi zorunluluk düzeyinde olması, kiralananın yeniden inşası veya imar sebebiyle tadilatı gerekmesi gibi haller bu tahliye sebeplerinden bazılarıdır.
İş Yerlerinde Kira Artışı Hakkında
İşyeri kira artışları da 1 Temmuz 2020 itibariyle bir önceki yılın kira TÜFE’si baz alınarak hesaplanır. Taraflar bu artış bedelinden daha düşük bir oranda kira artışı konusunda anlaşabilirler ancak anlaşamazlar.