I-REC Sertifikası, uluslararası alanda geçerliliği olan bir sertifikadır. International Renewable Energy Certificate şeklinde açılımı olan bu sertifika; enerji üretimi alanında faaliyet gösteren santrallerin elektrik üretim sürecinde kullandığı yenilenebilir kaynakların miktarını ifade eder.
I-REC Sertifikası, uluslararası alanda geçerliliği olan bir sertifikadır. International Renewable Energy Certificate şeklinde açılımı olan bu sertifika; enerji üretimi alanında faaliyet gösteren santrallerin elektrik üretim sürecinde kullandığı yenilenebilir kaynakların miktarını ifade eder. Güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve hidroelektrik santralleri ya da jeotermal üreticiler bu sertifika sistemine dahil olma hakkı bulunan tesislerdir.
I-REC Sertifikasını ve bu sistemin var olma sebebi enerji üreticilerini sürdürülebilir ve yenilenebilir kaynaklara yönlendirmektir. Bu kapsamda sertifika alan ve sistem içerisinde yer alan santrallerin I-REC kredisi gibi ayrıcalıklardan faydalanması mümkündür. I-REC programının bir diğer amacı ise tahmin edileceği üzere karbon emisyonunu ve karbon ayak izini azaltmaktır. Söz konusu hedefe paralel olarak enerji sektörünün sürdürülebilir prensiplerle devamlılığı da yine programın temel amaçlarından biridir.
I-REC Nedir?
I-REC, açılımı; “International Renewable Energy Certificate” şeklinde olan, enerji şirketlerini yenilenebilir kaynaklara yöneltmeyi hedefleyen uluslararası bir sertifika programıdır. Su, rüzgar ya da güneş gibi doğal kaynaklardan elde edilen enerji ile üretim yapan tesislerin artırılmasına yönelik olan bu sertifika programı, IREC Sertifikası ile ilgili santrallerin belli standartlara uygun olduğunu uluslararası olarak belgelendirir.
I-REC Sertifikası, yenilenebilir enerji kaynakları ile üretim yapan tesislerde üretilen elektrik miktarını ölçme imkanı sunar. Böylelikle raporlama, analiz ya da benzeri türden çalışmaların yapılabilmesi mümkündür. Bir veri tabanına sahip olan I-REC sisteminde, santraller ve şirketlerin kayıt oluşturması gerekir.
Yenilenebilir Enerji Santrallerinin I-REC Platformunda Kayıtlı Olmasının Faydaları
I-REC platformu, yenilenebilir enerji üretimi yapan santrallere birçok açıdan fayda sağlar. Her şeyden önce tesis değerleme sürecinde I-REC Sertifikasına sahip olan bir uluslararası standartlara uygun olması nedeniyle ön plana çıkar. Bunun yanı sıra ilgili standardizasyon birçok açıdan yenilenebilir enerji santrallerine fayda sağlar.
Yenilenebilir enerji santrallerinin I-REC platformunda kayıt olmasının faydaları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Bu platform tesisler için bir ek gelir kaynağıdır.
- Yeşil enerjiye yönelik teşviklerden faydalanma imkanı sunar.
- Firma ve santral imajı güçlenir.
- Uluslararası sertifikaya sahip olma nedeniyle rekabette bir adım öne çıkmak mümkündür.
- Şeffaflık ve güvenirlik açısından firmalara avantaj sağlar.
Bunların yanı sıra I-REC platformuna katılan ve kayıt olan yenilenebilir enerji tesisleri, küresel piyasaya ulaşma konusunda daha avantajlıdır. Ayrıca çevre hassasiyeti olan şirketlerle iş birliği yapma konusunda da I-REC sistemine dahil olma enerji santralleri açısından önemli bir fayda sağlar.
I-REC Sertifikası Alma Süreçleri
I-REC Sertifikası almak için enerji üretim tesislerinin ilk olarak karşılaması gereken şart yenilenebilir enerji kullanımıdır. Arından başvuru sürecinin başlatılması gerekir. Üretici tesisin platforma kaydolmadan önce uygunluk kontrolleri yapılır. Bu kontroller esnasında tesisin sisteme dahil olma konusunda karşılaması gereken standartlar ve kriterler değerlendirilir. Daha sonra ise platforma kayıt yapılır. Düzenli olarak yapılan denetimlerle yenilenebilir enerji santralinin uygunluk kriterini karşılama durumu test edilir.
Maliyet ve Ücretlendirme
I-REC Sertifikası kapsamında sisteme dahil olan santrallerin maliyet ve ücretlendirmesi yıllık bazda belirlenir. Ücretlendirme birim MWh üzerinden yapılır. Bununla birlikte santraller sertifikalandırma kapsamında ödeme yapar. Bu ödeme yine birim MWh değeri üzerinden belirlenir. Bununla birlikte yenilenebilir enerji santralinin hangi yenilenebilir enerjiyi kullanarak üretim yaptığı da yine maliyet ve ücretlendirmeleri etkiler.
I-REC Kredilerinin Ortalama Satış Fiyatları
I-REC kredilerinin ortalama satış fiyatları da yıllık olarak belirlenir ve enerjinin hangi kaynaktan elde edildiğine göre farklılık gösterir. Bununla birlikte üretici tesisler için potansiyel enerji alıcılarına ulaşma açısından I-REC platformunun rolü büyüktür. Sistem üzerinden doğrudan üretici firmalara ulaşabilen alıcılar, teklifler oluşturabilir.