İnşaat Alanı Nedir?

İnşaat alanı herhangi bir binanın arsa içindeki inşaatının kurulum alanını belirlemeye yarar. Alıcı, satıcı veya müteahhit olun inşaat alanını bilmeniz dairelerin yani yaşam alanının kaç metre kare olacağını bilmek çok önemlidir. İnşaat alanının nasıl hesaplandığını bilmek ve bu hesabı kullanmak binanın maliyetlerini önceden bilmenizi sağlar. Ne kadar hafriyat alınacağını, ne kadar demir kullanacağınızı ve ne kadar beton kullanacağınızı önceden hesaplayabilirsiniz. Ayrıca bu hesap sayesinde hem inşaat alanı zemininin hesabını hemde dikilecek binanın kaplayacağı metrekare bilgisini verir. Temelde öncelik, hem yapının konumlandığı parselin hem de üzerine getirilecek yapının hesaplanmasıdır. Hesaplamalar için emsal değerinde bilinmesi gerekir. Yakın çevredeki diğer binaların boyutları, oranları ve genişlikleri genel görünüm hakkında ön bilgi sağlar. Ruhsat sürecinin düzgün bir şekilde ilerlemesi için projede binanın alacağı metrekare hakkında bilgi verilmelidir.

İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır?

İnşaat alanını hesaplamadan önce ölçüm prosedürlerini bilmek çok önemlidir. Bu yüzden bir binanın inşaat alanı hesabı için bir mimarlık ofisi ile çalışmalısınız. Mimarlar dijital ortamda AutoCAD ve Netcad yardımıyla inşaat alanının son halini hazırlar ve bu işlemden sonra inşaat alanına uygulanır. Ayrıca Netcad yardımıyla hafriyat hesabı da yapabilirsiniz. İnşaat alanı hesabında öncelikle görmek istediğiniz alanları belirlemelisiniz.

  • Duvar alanı
  • Kat ve teras
  • Çatı alanı
  • Balkon
  • Bodrum kat veya kot
  • Veranda
  • Koridor alanı
  • Giriş holü
  • Merdiven ve merdiven örtüsü
  • Kaldırma için kaldırma şaftı
  • Banyo ve lavabo
  • Mutfak ve kiler
  • Depolama alanı
  • Kiler
  • Sıhhi tesisat için şaft alanı
  • Biçimli zemin
  • Garaj alanı


Bina alanı hesaplanırken bahçe gibi alanlar dahil edilmez. Hesaplamanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için TAKS ve KAKS verilerinin de bilinmesi gerekir. TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. KAKS ise 1000 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edebileceğiniz en büyük net inşa edilebilir alanı temsil etmektedir. Parsel üzerindeki inşa edilebilir alan, KAKS ve TAKS değerlerinin çarpılması ile ölçülmektedir.

TAKS Nedir?

Taban alanı katsayısının kısaltmasıdır. Parsel üzerine yapılabilecek bina veya yapıların toplam yaşam alanının aynı parselin büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen katsayıdır. TAKS değeri genellikle 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir değere sahiptir. Örneğin 1.000 m2’lik bir arsa üzerine 500 m2’lik bir yapı inşa edilebiliyorsa, o parselin TAKS değeri 500/1.000 = 0,5 olarak hesaplanır.

KAKS Nedir?

Kat alan katsayısının kısaltmasıdır. Bir arsanın toplam inşa edilebilir alanının aynı arsanın büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen katsayıdır. KAKS değeri genellikle 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları olarak belirlenir. Örneğin 1.000 m2 büyüklüğündeki bir parselde 2.000 m2 inşaat yapılabiliyorsa, bu parselin KAKS değeri 2.000/1.000 = 2,0 olarak hesaplanır.

İnşaat Alanına En Fazla Kaç Kat İnşa Edilir?


Parsel hesaplandıktan sonra maksimum yükseklik sınırını geçmeyecek şekilde sitede yapılabilecek maksimum kat sayısı belirlenir. Bu durum, toplam inşaat alanının taban alanına bölünmesiyle hesaplanır. Taban Alan Katsayısı, yani TAKS bina oturum alanını verir. 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir değere sahip olan TAKS değerini arsa alanı ile çarparsanız zemin için yapabileceğiniz alan bilgisine ulaşırsınız. 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları olarak belirlenen KAKS yani kat alanı kat sayısı ile de arsaya yapıyı kaç kat yapabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

Örneğin asgari ölçüde alan hesaplaması için, KAKS 1,5 TAKS 0,20 olsun; 2000 m² x 0,20 = 400 m² 2000 m² x 1,50 = 3000 m² 2000 metrekare arazi için 3000 : 400 = 7,5 kat yapabilirsiniz.

Örneğin daha basit şekilde 2.000 m2 toplam inşaat alanına sahip bir parselde 400 m2 taban alanına sahip 2.000/400 = 5 katlı bir bina inşa edilebilmek mümkündür.

Benzer İçerikler

İnşaat Demiri Fiyatları

İnşaat demiri, sıcak haddelenmiş nervürlü çelik çubukların ortak adıdır. Sıradan sıcak haddelenmiş çelik çubuğun derecesi, HRB’den ve kalitenin minimum akma noktasından oluşur. H, R ve

İncele
Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim