Kolon güçlendirme, özellikle 1990 öncesinde yapıların güçlendirilmesi amacıyla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.
Kolon güçlendirme, özellikle 1990 öncesinde yapıların güçlendirilmesi amacıyla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Kolonların nihai yük kapasitesini arttırma ya da eski haline getirmeyi mümkün kılan yöntem, farklı teknikleri bünyesinde barındırır. Özellikle eski binalarda tercih edilen yöntemin titizlikle uygulanması, istenilen sonuçlara ulaşılabilmesini sağlayacaktır.
Kolon Güçlendirmesi Nedir?
Mantolama olarak da bilinen kolon güçlendirme; kolonlardaki moment, eksenel yük ve kesme kuvveti taşıma güçlerinin arttırılması şeklinde tanımlanabilir. Yöntem kapsamında, genel olarak şu adımlar uygulanır:
- Durum analizi yapılır ve mantolama yönteminden uygun olanı tercih edilir.
- Kolon üzerinde yapısal analiz gerçekleştirilir. Mantolamanın boyutu, çelik çubukların sayısı ve çapı tespit edilir.
- Mevcut kolonun kabuk betonu sıyrılır.
Genel olarak bu tür adımlar uygulanarak gerçekleştirilen mantolomada tercih edilen teknik, işlem adımlarının belirlenmesini sağlar.
Betonarme Mantolama
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında yer alan betonarme mantolama, mevcut kolona ek beton kesiti ve donatı ilavesi ile gerçekleştirilir. Yöntemde kolonun eğilme mukavemeti, temel olarak beton kesiti alanı büyütülerek, ayrıca yeni donatılar eklenerek arttırılır. Yapılan işlemler neticesinde, kolonun kesme ve basınç kuvveti kapasiteleri arttırılarak çok daha dayanıklı kolonlar elde edilir.
Kapalı Çıkmalarda (Betonarme) Çerçeve Oluşturma Şartları
Kapalı çıkmalarda çerçeve oluşturma şartları, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında yer alıyor. İlgili yönetmeliğe göre zemin+4 katı geçmeyen binalarda kapalı çıkma yapılıyorsa, çıkmayı oluşturan konsolun bağlantılı olduğu kolonların uygun kirişler ile birbirine bağlanması ile çerçeve teşkil edilmesi zorunlu kılınmıştır. Bu nedenle yapılacak çerçevelerde genel olarak bu hususa uyulması gerekir.
Çelik Mantolama
Salt sünekliği ya da eksenel yük taşıma gücünü arttırmak için kullanılan çelik mantolamada elemanlara salt olarak güçlendirme gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra yapı içerisinde elemanların birbirleriyle bağlantısı sağlanarak da yeni bir taşıyıcı sistemin oluşturulması mümkündür. Yöntem kapsamında kolunun dört köşesine de korniyerler yerleştirilir. Mevcut kolon ve korniyerler arasında bulunan boşluklar reçineler ile doldurulur. Böylelikle kolon ve çelik elemanlar kaynaştırılır. Mevcut kolon ve çelik manto iyi bir şekilde kaynaştırılırsa eğer, kolon kesme kapasitesinde de artış meydana gelir.