Konut Kredisi Çekerken Ekspertiz Süreci Nasıl İşler?

Konut Kredisi Çekerken Ekspertiz Süreci Nasıl İşler?

Konut kredisi başvuru sürecinde, ekspertiz adımı son derece önemli bir aşamayı kapsar.

Konut kredisi başvuru sürecinde, ekspertiz adımı son derece önemli bir aşamayı kapsar. Konut kredisine başvuru yapan kişilerin aldıkların konutun değerini belirlemek ve bu değeri kredi veren bankaya sunmak, ekspertiz aşamasının temel gerekliliğidir. Bankalar, bir ekspertiz firmasını görevlendirerek evin değerini belirler. Bu adımda, ekspertiz raporunun hazırlanması için çoğunlukla birkaç gün gerekir.

Ekspertiz raporu hazırlanırken, konutun fiziksel vaziyeti, konum bilgileri ve çevre donanımları analiz edilir. Evin tapu bilgileri ve hukuki durumu da kontrol edilir. Bütün bu veriler, konutun gerçek değerinin tam olarak belirlenmesini sağlar. Aynı zamanda bu değer, kredi miktarını da direkt olarak etkiler.

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Konut kredisi süreci, çoğunlukla başvuru sahibinin bütün evrakları tam bir şekilde tamamlanmasına bağlıdır. Evrakların eksiksiz ve doğru olması durumunda, toplam süreç genellikle 10 ile 15 iş günü içerisinde tamamlanabilir. Fakat ekspertiz raporunun hazırlanma aşamasındaki gecikmeler ya da bankanın taleplerine göre bu süre uzayabilir.

Başvuru esnasında kredi notunun değerlendirilmesi ve başvurunun genel finansal durumu da bu süreye etki eden unsurlar arasında yer alır. Aynı zamanda başvuru yapılan bankanın iş süreçleri ve iş yoğunluğu da kredi onay sürecini şekillendirir.

Konut Kredisi Süreçleri

Konut kredisi süreçleri, birbirini takip eden çok fazla sayıda aşamadan meydana gelir. İlk adımda çoğunlukla ön onay süreci olur. Ardından ekspertiz süreci gerçekleştirilir ve son adımda da banka onay süreci yer alır.

Ön Onay Süreci

Başvurunun kabul edilip edilmediği ve kişinin genel kredi notu, bu adımda değerlendirilir. Krediye uygunluk kriterleri kapsamında ön onay alınmış olur.

Ekspertiz Süreci

Gayrimenkulün değerleme raporu hazırlanarak bankaya sunulur. Bu rapor, kredi miktarının belirlenmesi üzerinde etkili bir role sahiptir.

Banka Onay Süreci

Ekspertiz raporu ve başvuru yapan kişinin genel durumuna bağlı olarak kredi onayı verilir. Bu adımda kredi sözleşmesi hazırlanır.

Konut Kredisi Başvurusunun Reddedilme Sebepleri

Bazı zamanlarda, konut kredisi başvurusunun olumsuz değerlendirilebileceği unutulmamalıdır. Bu durumun başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Kredi notunun düşük olması
  • Ekspertiz raporundaki gayrimenkul değerinin düşüklüğü
  • Başvuru sahibinin gelir durumunun yetersiz olması
  • Evrakların eksik ya da yanlış sunulması

Bütün bu kriterleri göz önünde bulundurarak sürece adım atmak, olumlu bir sonuç alınmasını kolaylaştıracaktır. Bu süreçler ve gayrimenkul değerleme hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olmak için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Benzer İçerikler

Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim