Satılık yazlık çok pek talep yok

Son birkaç yıldır yeniden popüler hale gelen yazlıklar, hızlı artan fiyatları ve kıyı bölgelerde sıkça gündeme gelen ‘pahalılık’ nedeniyle bu yıl düşük talep görüyor. Piyasada durgunluğun sürmesi ve fiyatların gevşemesi öngörülüyor.

Pandemiyle birlikte popüler hale gelen ‘izole tatil’ anlayışı özellikle yazlık ev talebini artırmış, bazı bölgelerde fiyatlar 10 katına kadar hızlı bir yükseliş göstermişti. Ancak 4 yıl aradan sonra ivme tersine döndü. Satışa çıkan yazlık sayısı hızla artarken, talep ise beklenen ölçüde gelişmedi. Kuzey Ege’den Akdeniz’e kadar oldukça yüksek fiyatlar piyasayı daralttı. Yanı sıra turizmde son haftalarda gündeme gelen ‘pahalılık’ söylemleri; yazlık bölgelerde konut alım iştahını da azalttı. Gayrimenkul uzmanları, bölgenin alışveriş, restoran gibi imkanlarının artan fiyatları karşısında müşterilerin bazı bölgelerde alım yapmaktan çekindiğini ifade ediyor. Yazlık piyasasının bir yıllık seyrine yakından bakalım…

‘Çevresi de etkili oluyor’

Yazlık kiralamalarda bu sezon konutların turizm amaçlı kullanılmasını düzenleyen kanun ile başladı. Artık yazlık kiralamak isteyenler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin belgesi almak zorunda. 100 gün üzeri kiralamalar ise ‘konut kiralamaya’ girdiği için bakanlık yetki sınırları içinde bulunmuyor. Bu nedenle izin belgesi alımı yapmak istemeyenler genellikle sezonluk kiralamaya yöneldi. Ancak sezon açıldıktan sonra izin belgesine uyumun arttığını ve zorlukların aşıldığını anlatan Denge Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Baki Budakoğlu, geçen yıl ile karşılaştırıldığında kiralamalarda doluluk oranlarının yükseldiğini ifade etti.

‘İlan fiyatının altında’

Piyasada iç talepteki daralmaya bağlı olarak yazlık bölgedeki gayrimenkullerin ortalama fiyat artışlarının gerisinde bir tablo çıktığını anlatan Budakoğlu, şu örneği veriyor:


Antalya bölgesini incelediğimizde çok daha çarpıcı bir durum ortaya çıkıyor. Bölgedeki yerleşik halkın barınma ve temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik 2023 yılında boş kiralamaya uygun taşınmaz bulmakta sıkıntı yaşanmaktaydı. Şu anda boş kiralamaya uygun gayrimenkul stokunda ciddi bir artış söz konusu. Konuyu farklı bir parametre olarak kiralık ve kiralanan konut sayısı açısından (bin adet) incelediğimizde bahsi geçen tespitleri teyit edebiliyoruz. Temmuz 2023 itibarıyla 4 bin adet civarındaki kiralamanın Temmuz 2024’te 3 bin adede gerilediği (%25 azalma), kiralık olarak piyasaya arz edilen konut sayısında Temmuz 2023 için 21 bin 500 adet olan arzın, Temmuz 2024’te 23 bin 600’e yükselmiş (%10 artış) olduğu görülüyor.

Benzer İçerikler

Contact us

Kapsamlı Değerleme Hizmetleri İçin Bizimle İletişime Geçin

Sorularınızı yanıtlamaktan ve hizmetlerimizden hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğunu belirlemenize yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Your benefits:
What happens next?
1

We Schedule a call at your convenience 

2

We do a discovery and consulting meting 

3

We prepare a proposal 

İletişim