Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi; bir gayrimenkulün sözleşmede kararlaştırılan koşullar kapsamında, ilerideki bir zaman zarfında devrini amaçlayan ve taraflara borç yükleyen yasal bir belgedir. Gelecekte tapu memuru önünde resmi bir şekilde yapılması gereken taşınmaz satış sözleşmesinin yapılmasının taahhüt edilmesi amacıyla düzenlenir.
Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, taşınmazın alım satımı için kararlaştırılan tarihin resmi olarak taahhüt edilmesi amacıyla hazırlanan bir sözleşmedir. Sözleşme çerçevesinde alıcı taraf, belirtilen tarihte ve bedelde gayrimenkulü alacağını kabul eder. Diğer yandan, satıcı kimse belgede yer alan şartlarda satış yapacağını onaylar. Bu belge esasen ön sözleşme niteliği taşır. Taraflar karşılıklı borçlanacağı için taşınmaz satış vaadinden doğan haklar nispi niteliktedir.
Satış Vaadi Sözleşmesi Nasıl Yapılır?
Taşınmaz mülkiyetinin devrini amaçlayan tüm sözleşmeler, resmiyete uygun şekilde hazırlanmalıdır. Satış vaadi sözleşmesinin de geçerlilik kazanması için üzerinde aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekir:
- Tarafların ad soyad, iletişim ve adres bilgileri
- Mülkün bedeli
- Ödeme şekli
- Gecikme durumunda faiz oranları
- Tapu harcı ve döner sermaye gibi masrafları karşılayan tarafın kimliği
- Sözleşmeden vazgeçilmesi durumunda ödenecek tazminat bedeli veya cezai şartlar
- Anlaşmazlık yaşanması durumunda başvurulacak mahkeme ve icra dairesi bilgisi
Sözleşme, şekil ve şart itibariyle kamu düzeni ile ilgili olduğu için noter tarafından düzenlenmesi gerekir. Eğer düzenleme yerine onaylama usulünde hazırlanırsa yasal mevzuat gereği geçersiz sayılır. Ayrıca sözleşme kapsamında taşınmazın tapu kaydının da bulundurulması zorunludur. Zira tapusuz olması durumunda belge geçersiz sayılır ve sözleşme yapılamaz.
Bir Taşınmaz için Birden Fazla Satış Vaadi Sözleşmesi Yapılabilir Mi?
Herhangi bir kısıtlama olmamasından dolayı mülk sahibi birden fazla satış vaadi sözleşmesi yapma hakkına sahiptir. Bu sözleşmeler sadece taraflar arasında geçerlidir ve üçüncü kişileri kapsamaz. Haliyle satıcı, taşınmazı başka bir alıcıya da satabilir. Ancak tapuda şerh olması durumunda sadece tarafları değil, üçüncü kişiyi de ilgilendirir.
Satış Vaadi Sözleşmesi için Mülk Sahibi Olmak Gerekli Mi?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi çoğunlukla mülk sahibi ve alıcı arasında yapılır. Ancak gayrimenkul sahibi olmadan da düzenlenebilir. Örneğin, size bir ev miras olarak kaldıysa ve miras intikal işlemleri devam ediyorsa söz konusu olan sözleşmeyi yapabilirsiniz. Üstelik bunun için tapunun üzerinize geçmiş olma şartı da aranmaz. Şayet tapusuz sözleşme yaparsanız karar verilen tarihe dikkat etmeniz gerekir. Satış zamanı geldiğinde ilgili mülkün tapu kaydının bulunması şarttır.
Notersiz Yapılan Satış Vaadi Sözleşmesi Geçerli Midir?
Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi resmi nitelikte olduğu için noter huzurunda düzenlenmesi gerekir. Geçerlilik kazanması için tarafların sözleşmeyi karşılıklı olarak noter huzurunda kabul etmesi şartı vardır. Öyle ki tüm şartlar ve detaylar uygulansa dahi ilgili kurumda onaylanmadığı sürece geçersizdir. Ayrıca sözleşme düzenlemesi veya sözleşme kapsamında herhangi bir değişiklik yapılması da kurum nezdinde gerçekleşmelidir.
Sözleşmenin Sona Ermesi İçin Belirli Bir Süre Var Mı?
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin süresi, alıcı ve satıcı kararına göre belirlenir. Sözleşme feshedilirse, satış zaman aşımına uğrarsa ve usulünce satış işlemi gerçekleşirse belgenin geçerliliği sona erer. Eğer sözleşme kapsamında zaman aşım süresi belirli değilse Borçlar Kanunu’nda yer alan madde kapsamındaki 10 yıllık süre baz alınır. Ancak tapu devrine dair herhangi yasal bir engel bulunmadığı takdirde zaman aşımı süresi başlar. Dolayısıyla kısıtlama varsa ve ortadan kalkarsa bu tarihten itibaren süresi geçmiş hak işler.
Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, resmi bir belge olduğu için düzenlenme sürecinde danışmanlık hizmeti almak son derece önemlidir. Gayrimenkul değerleme hizmetleri, tüm bu süreci tarafların hakkını gözeterek sorunsuz bir şekilde sürdürür.